Koordinatori za zaštitu i zdravlje na radu u fazi izrade projekta i fazi izvođenja radova na izvjesnom putu do primjene

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U saradnji Ministarstva rada i socijalanog staranja, Uprave za inspekcijske poslove i Udruženja zaštite na radu CG, danas je održan seminar na temu koordinatora za zaštitu i zdravlje na radu na gradilištu – u fazi projektovanja i u fazi izvođenja radova.

Privremena i pokretna gradilišta su mjesta na kojima dolazi do najvećeg broja smrtnih i teških povreda na radu, a građevinski poslovi se svrstavaju među najrizičnije. Uvođenjem obaveznog imenovanja koordinatora K1 i K2, očekuje se veća i efikasnija primjena mjera zaštite na radu, u skladu s propisima, a time i smanjenje broja povreda.

Učesnici seminara su bili inspektori rada za oblast zaštite i zdravlja na radu, zaposleni u Direkciji za poslove zaštite i zdravlja na radu i članovi Udruženja zaštite na radu CG (među kojima su CEDIS, CGES, Decom, Montinspekt, Tehno-control, IngInspekt, Institut Sigurnost, Montecontrol i Institut za crnu metalurgiju ). U uvodnom dijelu, prisutnima su se obratili Zlatko Popović - Inspektor rada I za oblast zaštite na radu, samostalne savjetnice iz Ministarsdtva rada i socijalnog staranja Jovana Bošković i Maja Mijović, projektna koordinatorka Đina Janković i predsjednik UZNRCG Zdenko Janković, kao i nacionalna koordinatorka MOR-a Nina Krgović.

Cilj seminara je bio da učesnici dobiju esencijalne informacije iz teorije i prakse sa aspekta koordinatora za zaštitu i zdravlja na radu na gradilištima, iz zemalja regiona. Svoja iskustva su sa prisutnima, preko Zoom-a, podijelili Slavko Krištofelc - direktor Inspekcije nadzora varnosti in zdravja pri delu Republike Slovenije, Goran Baroš - voditelj Službe za nadzor zaštite na radu na radilištima i u rizičnim djelatnostima u Središnjem uredu Državnog inspektorata Republike Hrvatske i Jovan Protić – Nacionalni koordinator MOR-a u Republici Srbiji. Akcenat je bio na zakonskim obavezama investitora i izvođača radova, sa posebnim osvrtom na određivanje koordinatora i broju gradilišta po koordinatoru, izradi Planova mjera na gradilištu, načinu polaganja i pripremi kandidata za polaganje stručnog ispita za

K1 i K2, kao i nadležnostima i odgovornostima koordinatora.

Zaključeno je da se sve zemlje regiona suočavaju sa manje-više istim problemima, a kako bi se u narednom periodu odgovorilo izazovima u ovoj oblasti na adekvatan način, neophodno je imati u vidu iskustva susjeda.

Posebnu pažnju i napor je potrebno uložiti u obuke i konntinuiranu edukaciju budućih koordinatora, a istovremeno usmjeriti zajedničke aktivnosti na suzbijanje rada na crno, uvođenje umreženog sistema za evidentiranje povreda i jačanje sistema osiguranja.

Iako su gradilišta privremena - smrtni slučajevi i teške ozljede koje tamo nastaju, ostavljaju trajne posljedice po zaposlene i njihove porodice.

 


Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com

LOGO MALI uznr novo

Udruženje zaštite na radu crne gore je organizacija lica (stručnjaka) obrazovana radi razvijanja aktivnosti na unapređivanju zaštite na radu i poboljšanja uslova rada i radne sredine.


E-mail: uznr@t-com.me
Radno vrijeme: Pon - Pet 8:00 - 16:00

Tel: 020 671 340

Untitled 5

BALCANOSH 436x272

Pretraga