Gostovanje na TV7, Đina Janković, predstavnica UZNRCG

Tokom razgovora o stanju zaštite i zdravlja na radu u CG, na TV7, Đina Janković, predstavnica UZNRCG, je osim osnovnih informacija o pravima i obavezama zaposlenih i poslodavaca, akcenat stavila na nedostatak informisanosti i edukacije, ali i na veliki problem nedostatka adekvatnih evidencija o povredama i profesionalnim oboljenjima.

Bilo je riječi i o rizicima izloženosti kancerogenim i mutagenim materijama, među kojima je azbest - najopasniji kancerogen koji je korišćen u građevinarstvu u XX vijeku, a čije je korišćenje EU, zbog opasnosti po zdravlje ljudi i životnu sredinu, usvajanjem niza direktiva zabranila. Iako je Crna Gora direktive prenijela u nacionalno zakonodavstvo, objekti u kojima je azbest ugrađen preko fasada i krovova, kao i vodovodne cijevi, još uvijek postoje.

Janković je najavila edukativnu radionicu za zaposlene, koja će se održati 13. i 14. februara, u okviru projekta "Promocija zaštite i zdravlja na radu i obezbjeđivanje sigurnih i zdravih radnih mjesta", koji je finansiran od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Najavila je i nastavak regionalnog projekta "Povećanje kapaciteta i jačanjje uloge regionalnih organizacija civilnog društva u poboljšanju radnih uslova i dijaloga s javnim institucijama" i implementaciju akcionog plana Regionalne strategije. U narednim mjesecima predstavnici 5 IPA zemalja, učesnica projekta, će uraditi komparativne analize zakonske regulative u Makedoniji, Albaniji, Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori i pokušati da identifikuju probleme na terenu, koji dovode do nezadovoljavajuće implementacije zakona.

Image

LOGO MALI uznr novo

Udruženje zaštite na radu crne gore je organizacija lica (stručnjaka) obrazovana radi razvijanja aktivnosti na unapređivanju zaštite na radu i poboljšanja uslova rada i radne sredine.


E-mail: uznr@t-com.me
Radno vrijeme: Pon - Pet 8:00 - 16:00

Tel: 020 671 340

Untitled 5

BALCANOSH 436x272

Pretraga